Thursday, November 13, 2014

Sup Ikan


 
Kalau time nak cepat sesuai sangat masak sup ikan. Cepat di masak sedap dimakan. Makan dengan telur dadar pon dah cukup. Kalau ada sambal belacan lagi sedap. Dah banyak kali masak sup ikan antara ikan yang digunakan ikan merah dan siakap.
 
Bahan-bahan:
 
Seekor ikan merah/siakap
Bawang merah ~ 2 ulas - optional
Bawang putih ~ 4-5 ulas
Sup ikan adabi ~ buah keras di dalam rempah sup ini perlu ditumbuk
Karot
Sadri
Kentang
Daun sup & daun bawang
Cili sekiranya suka pedas
 
Cara penyediaan:
1. Tumis bawang sampai layu
2. Masukkan air anggaran tenggelam ikan
3. Masukkan rempah sup termasuk buah keras yang ditumbuk
4. Masukkan ubu kentang dan karot masak hingga mendidih
5. Masukkan ikan, sadri dan perasakan dengan garam dan gula.
6. Boleh masukkan daun sup dan daun bawang  serta cili yang dipotong sekiranya suka
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment