Monday, December 8, 2014

Mee Sup Tulang

 
 
Mee sup tulang yang sangat mudah untuk disediakan dan memang sedap dan sesuai dimakan samada untuk sarapan pagi, makan tengahri atau di waktu petang.
  
Resepi seperti yang disalin dari blog Azie Kitchen. Terima kasih Puan Azie.
  
Mee Sup Tulang Yang Sangat Sedap

Bahan bahan;
4 kg tulang lembu
8 biji bawang besar - kisar
Segenggam bawang putih - kisar 
4 ketul halia - kisar
2 inci lengkuas - ketuk
8 sup bunjut
Rempah penumis - pelaga, kayu manis, bunga lawang
Daun pandan
Garam
Ajinomoto
Sedikit gula 

Bahan lain:
Mee kuning - celur dan tos
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Sambal kicap - resepi di bawah

Cara cara;
Tulang direbus lama lama sehingga daging empuk dan air tulang sebati dengan kuah. Sekali sekala, cedukkan keluar bahagian berlemak di permukaan air rebusan, jika ada.

Kisar bawang bawang dan halia. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama rempah penumis dan sup bunjut sehingga wangi.

Masukkan bahan yang ditumis dan daun pandan ke dalam kuah sup. 

Masukkan garam dan serbuk perisa. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api. 

Hidang bersama mee kuning yang dicelur atau mee hoon. Tabur bawang goreng, daun bawang dan daun sup. Sedia untuk dihidangkan bersama sambal kicap.



No comments:

Post a Comment