Sunday, January 11, 2015

Laksa Penang

 
 
Laksa Penang memang banyak dijual di pasar malam, pasar tani atau di kedai makan. Jika teringin untuk makan laksa tidak perlu bersusah payah untuk memasaknya. Namun sekali sekala elok juga dimasak sendiri agar boleh dimakan berulang-ulang.
 
Bahan-bahan:
 
1kg Ikan Sardin/Selayang - Direbus dan asingkan tulang
7-8 sudu cili giling - boleh juga digantikan dengan cili kering anggaran 15 biji
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kesum
1-2 kuntuk bunga kantan
2-3 asam keping
Garam dan gula
Air - Mengikut kepekatan yang disukai - boleh gunakan juga air rebusan ikan
 
Cara Penyediaan:
 
1. Rebus ikan dan asingkan daripada tulang, mesin ikan hingga hancur
2. Mesin bawang dan cili
3. Campurkan bahan mesin dengan air mengikut kepekatan yang disukai
4. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan asam keeping masak hingga mendidih
5. Perasakan dengan garam dan gula.
 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment