Wednesday, February 4, 2015

Asam Pedas Daging Tetel



Asam pedas daging tetel memang menu yang popular di Melaka. Salah satu Asam pedas daging tetel yang pernah kami cuba ialah asam pedas pokok besar di Bandar Laksamana Melaka. Menu ini jarang dimasak di rumah namun sekali sekala dimasak memang menyelerakan.

Bahan-bahan:

1/2 kg daging tetel
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
5 sudu besar cili giling* - boleh juga digantikan dengan cili kering
2 inci lengkuas*
1 inci kunyit*
1 inci halia*
1/2 sudu jintan manis dan jintan putih* - jika suka
3 keping asam
Satu ikat daun kesum
2 helai daun limau purut - jika suka
1 kuntum bunga kantan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bendi - jika suka

Cara Penyediaan:
  1. Basuh dan sejat daging
  2. Mesin bahan-bahan yang bertanda* hingga hancur dan tumis sehingga masak dan pecah minyak, boleh berulang tambah air untuk pastikan cili benar-benar masak
  3. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk
  4. Tambah air mengikut kepekatan yang disukai
  5. Masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan dan daun limau purut
  6. Masukkan bendi jika suka

No comments:

Post a Comment