Wednesday, July 1, 2015

Sup Kepala Ikan Merah


 
Sup ikan merah sesuai dimakan masa berbuka atau bersahur juga sangat sesuai dimasak sekiranya perut meragam. Menu yang tidak pedas dan tidak menggunakan santan atau rempah.

Bahan-bahan:

1 Keping kepala ikan merah - bersihkan dengan air limau
1 paket sup ikan
2 biji buah keras
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
Ubi kentang, karot dan sadri - Jika suka
Minyak untuk menumis
Daun sup dan daun bawang - jika suka
garam dan gula
Cili padi - Jika suka

Cara Penyediaan:
  1. Tumis bawang dan halia hingga naik bau
  2. Masukkan paket sup ikan tumis seketika
  3. Masukkan air mengikut jumlah kuah yang dikehendaki
  4. Biarkan mendidih masukkan ubi kentang karot dan sadri masak seketika
  5. Masukkan buah keras yang ditumbuk lumat
  6. Masukkan ikan, kemudian peraskan dengan garam dan gula
  7. Masukkan daun sup dan daun bawang serta cili

No comments:

Post a Comment