Monday, August 31, 2015

Tomyam Bersantan



Bahan-bahan:

3 Sudu Pes Tomyam
1-2 labu bawang besar kuning
4 ulas bawang putih
Lebih kurang 1 inci lengkuas (potong nipis jadikan 4-5 keeping)
3 Ketul isi ayam (dipotong kecil) 
Udang/sotong/fish ball -jika suka
Daun ketumbar
Sayur - Bunga kobis/karot/jagung muda (jika suka)
1 senduk besar santan (boleh digantikan dengan susu cair)
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau kasturi/nipis

Cara Penyediaan:

  1. Rebus ayam bersama air, sukatan air mengikut kuah yang dikehendaki
  2. Masukkan bawang yang telah dipotong memanjang
  3. Masukkan lengkuas, pes tomyam masak sehingga mendidih
  4. Masukkan udang/sotong/fish ball
  5. Perasakan dengan garam dan gula
  6. Masukkan sayur-sayuran
  7. Masukkan santan
  8. Masak seketika
  9. Masukkan jus perahan limau nipis anggaran setengah senduk kecil dan masukkan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment