Tuesday, October 6, 2015

Lidah Lembu Masak Merah

 
Resepi hasil rujukan daripada blog Azie Kitchen dan diubahsuai mengikut bahan-bahan yang sediada.
 
Bahan-bahan:
 
1 Lidah lembu - Bakar kemudian siatkan kulit yang keras
1 sudu besar cili giling
Sedikit pewarna merah  
1 labu bawang besar*
4-5 ulas bawang putih*
Sedikit halia inci halia*
2 batang serai*
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu sos ikan - jika suka

 
Bahan tambahan - jika suka
 
biji bawang besar
Lada merah/hijau
Capsicum
Tomato
daun bawang
daun limau purut
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Lidah lembu - dibakar dan disiat keluar kulit yang keras
  2. Potong kecil lidah lembu rebus bersama dengan pewarna merah sehingga empuk
  3. Mesin bahan yang bertanda*
  4. Tumis bahan yang dimesin sehingga wangi kemudian masukkan cili giling tumis sehingga cili masak
  5. Kemudian masukkan semua sos masak seketika
  6. Masukkan lidah bersama air rebusan masak sehingga kuah pekat dan perasakan dengan garam dan gula
  7. Masukkan bahan tambahan yang telah dipotong sekiranya suka
 
 

No comments:

Post a Comment