Wednesday, October 21, 2015

Puding Trifle


Puding yang agak mudah untuk disediakan. Lebih sedap dimakan sejuk dan lagi sedap jika dibiarkan dua tiga hari di dalam fridge.

Bahan-bahan:

1 gulung kek (perasa pandan)
1 tin susu cair
1 kotak agar2 crystal Nona
1 cawan air
2 sudu gula
3 sudu besar tepung kastard
1 tin fruit cocktail atau peach dlm tin

Cara penyediaan:

  1. potong nipis kek dan susun rapat-rapat di dalam acuan
  2. Renjiskan air buah peach ke atas kek sehingga kek lembab
  3. Cairkan tepung kastard dengan 1 cawan air 
  4. Masukkan bancuhan tepung kastard ke dalam susu yang dipanaskan dan kacau sehingga adunan menjadi pekat
  5. Siramkan adunan ke atas kek yang disusun tadi dalam acuan
  6. Potong buah peach mengikut kesukaan dan susun di atas lapisan kastard
  7. Bancuh agar dengan air mengikut sukatan seperti yang dinyatakan dikotak agar-agar 
  8. Siram perlahan ke atas lapisan kastard dan buah peach
  9. Sejukkan

No comments:

Post a Comment