Tuesday, April 19, 2016

Kari Kepala Ikan Merah



Bahan-bahan:

Kepala ikan merah sederhana besar - belah dua
1 cawan santan
4 sudu serbuk kari
2 sudu cili giling
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
2 Tangkai daun kari
Air asam jawa

Cara Penyediaan:
  1. Tumbuk lumat bawang, kemudian tumis sehingga wangi
  2. Masukan cili giling, kemudian masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan air
  3. Tumis sehingga rempah betul-betul masak, perlu tambah air untuk pastikan rempah masak dan pecah minyak.
  4. Masukkan setangkai daun kari
  5. Kemudian masukkan santan dan air mengikut kepekatan yang disukai
  6. Masukkan ikan, masukkan setangkai lagi daun kari
  7. Perasakan dengan garam dan gula
  8. Masukkan sedikit air asam jawa

No comments:

Post a Comment